Røgalarmer

En af de mest almindelige alarmer til private er røgalarmen. I byggemarkeder kan man en ganske god røgalarm til ca. 100 kr.

Røgdetektoren i alarmen reagerer på den røg der kommer fra ulmebrand. Dvs. den røg der bliver generet i starten inden der opstår flammer.

Størstedelen af røgalarmerne et trådløse og bruger som udgangspunkt et 9V batteri – det er de firkantede batterier hvor plus og minus sidder i toppen af batteriet. Når strømmen i alarmen er brugt op begynder den at bippe med jævne mellemrum. Det er ikke til at tage fejl af.

På røgalarmen er der en test knap. Den udløser alarmen som du herefter kan slå fra – typisk ved at trykke på samme knap. Hvis du oplever at alarmen er defekt eller ikke opfører sig som den skal, så prøv først at skifte batteriet og lav en ny test. Hjælper det ikke, så sørg for at få den byttet.

Hvor skal den opsættes?

Du bør opsætte en røgalarm i alle rum, med undtagelse af badeværelse og køkken. Grunden til du ikke skal opsætte en røgalarm i badeværelset er faktisk ikke at risikoen for brand er mindre her. Årsagen er, at der i meget fugt i badeværelset som kan ødelægge teknikken og detektoren i røgalarmen.

Du må heller ikke opsætte den i køkkenet. Dels er det ikke særligt hensigtsmæssigt fordi det er det rum hvor der udvikles meget røg under madlavning. Brænder frikadellerne på så vil alarmen typisk gå. Men derudover kan alarmen heller ikke tåle den varmeudvikling og de varmeudsving der typisk er i køkkenet.